Mad er livet

Mad er livet

Click here to edit subtitle

  Jomfruhummersuppe (2 personer)

 

3 dl hvidvin

2 dl vand

 

Ca. 20 jomfruhummerhaler

 

2 spsk. olivenolie

 

1 cl cognac

 

 1 mellemstor gulerod

½ porre

 

¼ l piskefløde

 

50 g smør

1 finthakket hvidløg

1 lille bundt finthakket kruspersille

1 knivspids chili

1 cl cognac

 

Skallen fra 1 citron

Saften fra en kvart citron

Salt og friskkværnet peber

 

Hvidvin og vand kommes i en gryde og skal op og koge, når det koger kom jomfruhummerhaler i når det er oppe at koge igen, skal det koge i ca. 1 minut. Så sigtes fonden fra og gemmes.

 

 

Fjern nu skallerne fra hummerhalerne forsigtig så de ikke beskadiges - husk at lave et let snit i ryggen på dem så du kan fjerne endetarmen hvis den ikke er fjernet det er en sort streng. Kom olivenolie i en gryde, når det er varmt hældes alle jomfruskallerne på og ristes. Nu hældes cognacen i og flamber - flamberingen får flere smagsstoffer ud af skallerne. Hæld fonden i igen, samt den grofthakkede gulerod og porre kommes i, det koges nu i ca. 20 minutter. Nu sigtes grøntsager og hummerskaller fra fonden. Fonden koges ind til ca. 2 dl. Nu kommes en kvart piskefløde i.

 

 

I mellemtiden kommes smør på en pande, når det bruser op kommes hvidløg, kruspersille, cognac og chili på. Kom alle hummerhalerne på og rist dem i ca. 20 sekunder og kom det hele fra panden op i suppen og kom nu citron- skal og saft i, bring nu op og kog max 30 sekunder. Smag til med salt og peber og server med kuvertbrød.

 Hummersuppe (2 personer)

 

5 spsk. solsikkeolie

Skallerne fra 1 hummer

 

2 mellemstore gulerødder

1 porre

1 stang bladselleri

2 fede hvidløg

2 – 3 cl cognac

 

½ flaske hvidvin

 

 

0,1 gram safran

¼ l piskefløde

 

 

Rigeligt smør

6 kammuslinger

6 tigerrejer

 

 

Kom solsikkeolie i en gryde og hæld skallerne, i rist det nu på høj varme. Nu kommes snittet gulerødder, pore, bladselleri og hvidløg, i rist det sammen. Kom cognac i og set ild til og flamber det med cognacen, når det er gjort kommes hvidvin i og lad det koge under låg i ca. 20 minutter.

 

Nu sigtes hummerbisken fra skaller og grøntsager

 

Kom bisken i en gryde og kog op, og så kommes safran og piskefløde i.

 

Kom smør på en pande, og når det bruser op, kommes kammuslingerne på sammen med tigerrejerne. Kammuslingerne ristes på hver side, så de er flot brun ristet, så det er få minutter, de skal have på høj varme. Rist rejerne til de har taget farve og ser let branket ud.

 

 

Nu anrettes 3 tigerrejer og 3 kammuslinger på hver dybe tallerken og suppen hældes på. Server med kuvertbrød og et glas champagne eller hvidvin.

Halv hummer med kryddersmør og cognac (2 personer)

 

 

50 g blødt smør

1 fed hvidløg

1 lille bundt kruspersille

1 knivspids dild

Lidt citronskral

 

 

 

Cognac 

1 hummer

 

 

Icebergsalat - eller din favoritsalat(er)

Rødløg

Citron både

 

 

 

 

 

 

Tag smør, hvidløg, hakket kruspersille, dild og lidt citronskal og rør sammen.

 

 

Flæk hummeren. Indvoldene fjernes fra skallen, og kløerne får et hak med en kniv, så der er hul ind til kødet.

 

 

Nu kommes smørret på de halve hummere og brug rigeligt af kryddersmørret på dem og så hældes en god sjat cognac udover. 

De halve hummere kommer nu i en forvarmet ovn på 220 grader varmluft i ca. 3 - 6 minutter afhængig af hummernes størrelse - men når alt smørret er smeltet ned i hummerne, er de stort set færdige.

 

 

Anret de halve hummere på en salatbund, og pynt med rødløg og citron både. Server det hele med et lille flutes og hvidvin. HUSK at gemme hummerskallerne, hvis du skal lave hummersuppe af dem – skallerne kan fryses.

Rejecocktail (2personer)

 

 

 

5 spsk. cremefraiche 18 %

1 spsk. Beauvais tomat pure (Ikke ketchup)

1 knivspids hvid peber

1 fed hvidløg

½ forårsløg

6-12 strå purløg

5 stænger dild

Saften fra ¼ citron

1 spsk. hvidvin

 

Salt

 

Lidt ærter

3 slags salater du godt kan lide

Rejer

Ørredrogn

2 skiver citron

Lidt frisk dild

 

 

 

Cremefraichen og tomatpureen blandes sammen med peber og det pressede hvidløg. Forårsløget, purløgene og dilden hakkes fint og kommes i. Citronsaften og hvidvinen hældes i, og det hele blandes sammen og sættes til side i køleskabet – det skal trække ca. 2 timer. Inden brug smages det til med salt.

 

Læg lidt ærter i et rødvins glas, bland 3 slags fint snittet salat du godt kan lide og kom lidt i glasset, så lidt rejer, så kommes der en spsk. af dressingen i så lidt salat igen og top af med rejer. Pynt på toppen med lidt ørredrogn, en skive citron og lidt frisk dild. Server eventuelt med kuvert brød til. Et glas hvidvin eller champagne passer godt til denne forret.

Røget makrel med spinat ( 2 personer )

 

 

1 røget makrel

 

En ½ avokado

6 grønne oliven u. sten

1 spsk. olivenolie  

½ tsk. Dijon sennep

Et lille bundt dild

1 tsk. citronsaft.

1 ½ spsk. creme fraishe 18 %

Salt og friskkværnet peber

 

2 skiver franskbrød

lidt smør

 

10 – 18 spinatblade

Ørred eller lakserogn

Et par citronskiver

 

 

Skær et par pæne fileter af det røget makrel – gør dig umage med fjerne alle ben eller få din fiskemand til det for dig (hvis altså du køber det ved en fiskehandler)

Blend avokadoen, oliven, olivenolie, sennep, dild, citronsaft og creme fraishe, og smag til med salt og peber.

Anret - læg 5 til 9 spinat blade (de skal være godt skyllet) på serveringstallerknen, en spsk. af dressingen på bladene, læg 2-3 flotte fileter af røget makrel på. Hæld lidt rogn på toppen og pynt toppen med lidt frisk dild, læg nogle citronskiver og smørstegte brødcrotoner ved. Retten kan yderlige pyntes med nogle andre salater du godt kan lide.

Grillede tigerrejer på salatbund (2 personer)

 

 

 

 

3 tsk. blød smør

½ tsk. revet citronskal

1 tsk. finthakket kruspersille

1 fed hvidløg

1 knivspids chilipulver i flager

2-3 skiver fintsnittet Iceberg salat

6 friske champignon i skiver

2 skråt skåret forårsløg

1 rødløg i skiver

1 spsk. olivenolie

Salt og friskkværnet peber

Evt. 1 agurk til pynt.

6-8 tigerrejer

Evt. 2 mini grovflutes

 

 

 

 

 

 

Smørret blandes med citronskallen, persille, hvidløg og chilipulveret og sættes til side på køkkenbordet. Skær salaten, champignonerne, forårs - og rødløget ud. Salaten, forårsløget og champignonerne kommes i en skål og blandes med olien og smages til med salt og peber. Anrettes på serveringstallerknerne, pyntes med rødløget og evt. en agurk.

 Pil skallerne af rejerne, og sæt de rene rejer på træspyd – put 3-4 rejer på hvert spyd. Pensl rejerne med smørret du lavede tidligere – du skal ikke pensle alt smørret på nu, bare så de lige får et lag. Nu er tricket at man putter resterne af smørret i et ovnfast fad, der er så høj i kanten at rejerne ikke rører smørret når de hviler på kanten af fadet med spydende – dvs. at rejer svæver i fri luft. Sæt fadet i en forvarmet ovn der står på grill og varmluft. Drej spydende jævnligt og pensl evt. med smørret fra fadet så de ikke udtørrer. Når de grå rejer, har taget en jævn rød farve, skal de have ca. 30 sek. mere på hver bredside. Spydende anrettes på salatbunden og overhæld rejerne og salaten, med et par tsk. fulde af det resterende smør. Kan serveres med grov flutes.

Ristet laks på salatbund  (2 personer)

 

 

1 blad kinakål

4 blade icebergsalat

1 halv rød peberfrugt

1 lille bundt purløg

1 kvart agurk

1 porre

1 rødløg

2 spsk. olivenolie

1 tsk tørret basilikum

Salt og friskkværnet peber

 

2 x 125 g frisk vildtlaks 

2 spsk olivenolie

1 tsk smør

et par stilke bredbladet persille

1 citron

 

 

 

 

 

Salatbunden:

Icebergsalaten og kinakålen hakkes fint. Peberfrugten skæres i små tern, purløget hakkes groft. Agurken skæres i tern.  Salaten blandes med olien, basilikummen og smages til med salt og frisk kværnet peber. Anret salaten på serveringstallerknerne og pynt salaten med 6 ringe af rødløg  (fra 2 skiver af løget) og 4 -8 skråt skivet porre

 

Laksen:

Først varmes panden op på høj varme. Hæld (når panden er varm!) olien på og når det er varm proppes smøret på. Når smøret er smeltet og bruser op, lægges laksen med skindsiden ned mod panden. Den side der nu vender op af krydres med salt og friskkværnet peber. Efter ca. 30 sekunder skrues der ned på middelvarme. Når laksen har ændret farve – ca. halvt igennem – vendes laksen og så lader man den stege til den er begyndt at ændre kulør i den sidste halvdel. Mærk på laksen – den skal kunne give sig og må ikke være ”fast”.  Når laksen er færdig, anrettes den på salatbunden, med skindsiden opad. Hæld lidt af stegefedtet hen og laksen og krydrer med salt og friskkværnet peber. Pynt tallerknen af med et par stilke bredbladet persille og et par citronbåde.

Hvidvinsdampede blåmuslinger (2 personer)

 

 

 

½ - 1 kg friske muslinger

Skallen fra 1 citron

1 fintsnittet porre

1 fintsnittet gulerod

1 – 2 fede hvidløg

Et godt bundt bredbladet persille

1-3 dl hvidvin

3 spsk. olivenolie

1 spsk. smør

10 finthakkede rosa peberkorn

1 stilk frisk timian

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brug friske muslinger – hvis en musling er i stykker smid den væk, hvis musling er åben bank den ned på bordkanten og se om den lukker sig – gør den ikke det skal den også smides væk. Muslinger har nogle trævler – der kaldes skæg, pga. af de tang og alger de klemmer sig fast til. Skægges skal nappes af, så rens dine muslinger så de er pæne. Sørg for at alle forberedelser (såsom at skære grøntsagerne ud) til de dampede muslinger er lavet inden du går i gang – for når du går i gang går det stærkt! En gryde varmes op på fuld knald. Når gryden er varm hældes olien i til den ryger. Muslingerne hældes i, og sæt låg på –ryst gryden en 2-3 gange – sørg for at varmen er kommet op igen. Hæld porre, gulerod, peberkorn, timian og det revet citronskal i. Læg låg på – og ryst en 2-3 gange. Hvidvin hældes i – ryst igen en 2-3 gange. Lad det koge ca. 1 min og hæld derefter smør og bredbladet persille i – ryst igen en 2-3 gange, og lad koge ca. 1 min. Hele processen skal max tage 3 min. så er retten klar til servering. Har muslingerne åbnet sig, kan de spises, skulle da være en musling der ikke har åbnet sig, sorteres den fra. Retten kan serveres med kuvertbrød eller flutes.